AŞUREHicri takvime göre Muharrem Ay’ının onuncu günü Aşure Günüdür… Bu yıl, geleneksel Aşure günümüz ise 19.Ocak’a rastlamaktadır…
Muharrem Ay’ı boyunca evlerde Aşure pişirilmesi ise adettendir… Ve bu adeti, yapılan Aşure’nin komşulara dağıtılması izlemektedir…
Muharrem Ay’ının onuncu gününün hüzünlü yanı ise Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV) torunu Hz. Hüseyin Kerbelâ’da Şehit edilmesidir…
Tarihsel olarak Hz. Nuh’a kadar uzandığı varsayılan Aşure Günü ve bu günlerde oruç tutulur. Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV) de aşure orucu tutmuştur. Dolayısıyla Muharrem Ay’ının 9. ve 10. ya da 10. ve 11. günlerinde oruç tutmak ise sünnettir…
Kastamonu Sofrası mutfağımızda da; siz Kastamonu Postası okurları için bu önemli günü yaşatmaya destek vermek adına Aşure pişirdik…
Şimdiden afiyet olsun…
Açıklama:
Yapacağımız Aşure 10 kişiliktir.
Hazırlama süresi yaklaşık 1 saat
Pişme süresi yaklaşık 5 saat
Malzemeler:
2 Su bardağı Aşurelik buğday
1 Su bardağı nohut
1 Su bardağı kuru fasulye
5 Su bardağı toz şeker
1 Su bardağı kuru üzüm
1 Su bardağı kuru kayısı (küp doğranmış)
1 Su bardağı kuru incir (küp doğranmış)
1 Portakal kabuğu rendesi
Süslemek İçin:
1 Su bardağı kuş üzümü
Yeterince iri çekilmiş ceviz içi
(İsteğe göre iri çekilmiş Fındık, Antep fıstığı ya da dolmalık fıstık eklenebilir.)
Tarçın
Nar taneleri
Hazırlanışı:
Buğday, kuru fasulye, nohut ve kuru üzüm yıkanarak bir gece önceden ayrı kaplarda ıslatılır…
Ertesi gün buğdayı süzüp büyük bir tencereye alın…
15 Su bardağı su ekleyerek kaynatın. Üzerinde biriken köpüğü bir kevgirle alıp tencerenin kapağını kapatarak 30 dakika kaynatın…
Kuru fasulyeyi ve nohudu süzüp ayrı kaplarda haşlayın…
Buğday taneleri iyice yumuşayıncaya kadar yaklaşık 4,5 saat kısık ateşte ara sıra karıştırarak pişirin…
Buğdayın suyu, un çorbası kıvamına (koyu kıvam) gelmek üzereyken kuru fasulye, nohut ve toz şekeri ekleyin… Kaynayan karışıma; kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru inciri ilave dip karıştırın…
Daha sonra bir portakal kabuğu rendesini ekleyin…
Birkaç taşım kaynattıktan sonra ateşten alın…
Sıcakken kâselere boşaltın…
Soğuyunca üzeri iri çektiğimiz ceviz içini, tarçın ve nar taneleriyle süslenerek servis yapılır…
İsteğe bağlı olarak bu süslemeye gül suyu da serpebilirsiniz…
ALINTIDIR : KASTAMONU SOFRASI